فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 24 (زمستان 1394)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 24 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل اذر *، کسری دولت خواهی، غلامرضا گودرزی صفحات 15-33
    بودجه ریزی برمبنای عملکرد، یک برنامه تلفیق عملکرد و بودجه سالانه است که روابط بین سطح اعتبارات برنامه و نتایج مورد انتظار را نشان می دهد. در سال های اخیر تمایل زیادی برای استفاده سازمانی از بودجه ریزی برمبنای عملکرد شکل گرفته است. این امر باعث شده است تا پژوهشگران با دقت بیشتری به جزئیات این روش بودجه ریزی توجه کنند. با توجه به اینکه پروژه های کلان و ملی جایگاه ویژه ای در برنامه های توسعه ملی دارند، سازمان های پرو‍ژه محور به عنوان متولی این پروژه ها، نقش بسزایی در تبیین و کنترل بودجه پروژه دارند. در این پژوهش با توجه به اهمیت موضوع بودجه ریزی در سازمان های پروژه محور، مدل های مفهومی بودجه ریزی برمبنای عملکرد، مطالعه و بر اساس شاخص های اصلی، بررسی و مدل مفهومی مناسب برای استقرار و تعیین زیرسیستم های مطالعه شد. با توجه به اهمیت مدیریت ریسک در بودجه ریزی به عنوان زیرسیستم مهم و اساسی، این حوزه فرآیندی تعریف و ارتباط آن با سایر حوزه های فرآیندی مدل مفهومی موردسنجش قرار گرفت. در پژوهش حاضر برای تعیین ضریب اهمیت نظرهای خبرگان از آنتروپی شانون و برای ارزیابی میزان ارتباطات حوزه فرآیندی مدیریت ریسک از دو روش تاپسیس و پرامتی استفاده شد. درنهایت با مقایسه این دو روش، مدل مفهومی متناسب با سازمان های پروژه محور تبیین و ارائه شد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی برمبنای عملکرد، سازمان پروژه محور، مدل مفهومی، مدیریت ریسک، تصمیم گیری چندمعیاره
  • علی دیواندری، سید رضا سید جوادین، سید حمید خداداد حسینی، مهرداد استیری * صفحات 35-57
    پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد سیستم های کاری با عملکرد بالا به دنبال بررسی رابطه بین اقدامات مدیریت منابع انسانی و بازارگرایی در صنعت خدمات بانکداری ایران است. در این مطالعه به منظور تبیین اثرات اقدامات مدیریت منابع انسانی بر بازارگرایی سازمان از چارچوب AMO استفاده شد که اقدامات مدیریت منابع انسانی را به سه دسته: اقدامات توانمندساز، انگیزش زا و فرصت آفرین دسته بندی می کند. بازارگرایی مدلی سه بعدی و شامل رفتار هوشمند، پاسخ استراتژیک و بخش های هماهنگ در نظر گرفته شده است. آزمون مدل مفهومی پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری و با بهره گیری از نظرهای نمونه 312 نفری از افراد شاغل در شعب «بانک ملت: صورت گرفته است. بر اساس نتایج، نقش اقدامات مدیریت منابع انسانی بر بازارگرایی بانک به صورت جمعی بر مبنای رویکرد سیستم های کاری با عملکرد بالا و همچنین به واسطه دستاوردهای مدیریت منابع انسانی تایید شد.
    کلیدواژگان: اقدامات مدیریت منابع انسانی، سیستم های کاری با عملکرد بالا، دستاوردهای مدیریت منابع انسانی، بازارگرایی، بانک ملت
  • حسین رحمان سرشت، زهره موسوی کاشی * صفحات 59-76
    با توجه به آثار مثبت سنجش اثربخشی در بخش دولتی، نیاز به سامانه ای برای اندازه گیری اثربخشی در سازمان های دولتی ایران انکارناپذیر است. سازمان های دولتی مجموعه متنوعی از خدمات را به گروه های متعددی از شهروندان، با انتظارات و توقعاتی متفاوت، عرضه می کنند. تعدد و تنوع خدمات و تفاوت دیدگاه های خدمت گیرندگان باعث می شود که اندازه گیری اثربخشی به راحتی امکان پذیر نباشد. هدف این پژوهش ارائه مدلی برای سنجش اثربخشی در بخش خدمات دولتی است. برای سنجش اثربخشی چهار بعد: خدمات عرضه شده به جامعه و شهروندان، برداشت ذهنی و رضایتمندی ارباب رجوع یا شهروندان، بهبود و ارتقاء شرایط جامعه، نتایج ناخواسته و منفی حاصل از عرضه خدمات سازمان اندازه گیری و با استفاده از روش دلفی شاخص های چهار بعد اثربخشی تعیین شده است. از طریق تحلیل سلسله مراتبی ضریب اهمیت و میزان اولویت هر شاخص نسبت به شاخص دیگر تعیین و مدل سنجش اثربخشی در سازمان های دولتی تدوین شده است. مدل بالا در بیمارستان های دولتی عملیاتی و شاخص های سنجش اثربخشی و ضرایب آن تعیین شده است. اولویت و اهمیت هر شاخص با توجه به چهار بعد اثربخشی در بیمارستان های دولتی مشخص و درنهایت مدلی برای سنجش اثربخشی در بیمارستان های دولتی شکل گرفته است. ازآنجاکه عناصر تشکیل دهنده این مدل تاکنون با جامعیتی که در این مقاله عرضه شده است، بررسی و ارزیابی نشده اند، خروجی این پژوهش را باید سهم مقاله در توسعه مدیریت دولتی به شمار آورد
    کلیدواژگان: اثربخشی خدمات عمومی، رضایتمندی شهروندان، روش دلفی، تحلیل سلسله مراتبی
  • سیامک نوری، علی بنیادی نایینی *، رضا مومنی صفحات 77-102
    در عصر اطلاعات و فضای رقابتی کسب وکار امروز، تاثیر و اهمیت به کارگیری مدیران اجرایی با شایستگی هایی که به بروز رفتاری خلاقانه منجر می شود، همواره وزنه ای موثر در موفقیت و تعالی سازمان و یکی از جنبه های مهم کسب مزیت رقابتی، به شمار می رود. در این پژوهش ابتدا با انجام مطالعات مروری نسبت به احصاء شایستگی ها اقدام و پس از ساخت مدل اولیه این مدل با استناد به تحلیل محتوا و مصاحبه با خبرگان اعتبار سنجی شد؛ سپس برای دسته بندی شاخص های فرعی از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. در ادامه با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری سوال های پژوهش بررسی شد. بر اساس یافته های این پژوهش، شایستگی هایی که به رفتار خلاقانه مدیران اجرایی منجر می شوند در 66 شاخص فرعی و با روش دسته بندی تحلیل عاملی اکتشافی در 6 شاخص اصلی شامل شایستگی های: دانشی، انتقادی و تعاملی، خلاقیت و نوآوری، اجتماعی، رفتار خطرپذیر و درونی، تعریف و مشخص شدند. بین متغیرهای پژوهش در سطح اطمینان 99 درصد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اولویت بندی شایستگی های محوری بر اساس نتایج آزمون فریدمن به ترتیب اهمیت عبارت اند از: درونی، اجتماعی، خلاقیت و نوآوری، خطرپذیر، دانشی، انتقادی و تعاملی.
    کلیدواژگان: شایستگی ها، رفتار خلاقانه، مدیر اجرایی
  • زهره ظهیری *، جلال کریمی خواه، سید حبیب الله میر غفوری صفحات 103-124
    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و تعیین استراتژی های اصلی مدیریت دانش و همچنین شاخص های مربوط به هر استراتژی در «سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران» است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران، معاونان و کارشناسان «سازمان صداوسیما» است. دراین پژوهش با استفاده از نظرهای خبرگان مهم ترین استراتژی های «سازمان صداوسیما»،استخراج و با تلاقی این استراتژی ها و استراتژی های دانشی سازمان (استراتژی کدگذاری و شخصی سازی دانش اولین خانه کیفیت ایجاد شد. دومین خانه کیفیت با استفاده از نتایج اولین خانه، رابطه میان استراتژی های دانشی و راهکارهای فنی برای رسیدن به این استراتژی ها رابررسیوراهکارهارارتبه بندیمی کند. یافته های پژوهش نشان می دهند که استراتژی توسعه و بهبود سیستم ها و تجهیزات فنی مهم ترین استراتژی سازمان است؛ همچنین درنتیجه رتبه بندی استراتژی های دانشی سازمان، استراتژی کدگذاری اولین رتبه و استراتژی شخصی سازی دومین رتبه را کسب کرده است. از میان راهکارهای دانشی نیز راهکار «حمایت مدیران اجرایی سطح بالا از فعالیت های دانشی» رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت دانش، گسترش کیفیت عملکرد، خانه کیفیت، منطق فازی، سازمان صداوسیما
  • عباسعلی رستگار، محمد علی سیاه سرانی کجوری * صفحات 125-149
    فرسودگی شغلی به علت تبعات فردی و اجتماعی آن همواره موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته و شناسایی عوامل تشدیدکننده و کاهنده آن حائز اهمیت بوده است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین بی عدالتی ادراک شده، تعهد سازمانی و فرسودگی شغلی است. روش پژوهش، توصیفی – تحلیلی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر معادلات ساختاری است. اعضای نمونه آماری این پژوهش که از طریق فرمول تعیین حجم نمونه جامعه محدود محاسبه شد، 127 نفر از کارکنان «اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران» بودند. برای سنجش روایی پرسشنامه پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی متغیرهای بی عدالتی ادراک شده، تعهد سارمانی و فرسودگی شغلی به ترتیب 904/0، 781/0 و 908/0 به دست آمد. فرضیه های پژوهش به کمک مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شدند. طبق نتایج، بی عدالتی ادراک شده تاثیری مستقیم، مثبت و معنادار بر فرسودگی شغلی کارکنان دارد؛ از سویی دیگر تعهد سازمانی می تواند موجب کاهش فرسودگی شغلی در کارکنان شود.
    کلیدواژگان: بی عدالتی ادراک شده، تعهد سازمانی، فرسودگی شغلی، مدل معادلات ساختاری
  • مصطفی هادوی نژاد *، لیلا درزی صفحات 151-173
    این پژوهش با هدف طراحی مدلی - شامل متغیرهای ویژگی های شخصیتی (سازگاری و وظیفه شناسی)، ادراک بی عدالتی، ادراک حمایت سازمانی و ناکامی- برای تبیین رفتارهای انحرافی در سازمان های دولتی «بهشهر» انجام شد. بدین منظور ابتدا پرسشنامه های پژوهش تهیه و پس از اطمینان از پایایی و روایی محتوای آن ها، در میان نمونه 269 نفری از کارکنان قلمرو مکانی پژوهش توزیع شد. برای بررسی مقدماتی روایی سازه سنجه از فن تجزیه مولفه های اصلی و به منظور اجتناب از تهدید واریانس روش مشترک، آزمون یک عاملی هارمن اجرا شد. برای بررسی فرضیه ها، نخست با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مدل های اندازه گیری پژوهش در نرم افزار Amos Graphics برآورد و آزمون شدند؛ سپس از طریق روش رگرسیون چندگانه، داده ها به مدل های معادله ساختاری برازش شدند. نتایج پژوهش نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد، ادراک حمایت سازمانی بر ادراک بی عدالتی اثر منفی، ادراک بی عدالتی بر ناکامی و ناکامی بر رفتارهای انحرافی در سازمان اثر مثبت معنادار دارند؛ همچنین مشخص شد که ویژگی های شخصیتی سازگاری و وظیفه شناسی در رفتارهای مزبور اثر منفی معناداری دارند. نتایج تاثیر ویژگی های شخصیتی یادشده بر ادراک حمایت سازمانی و ادراک بی عدالتی را تایید نکرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای انحرافی در سازمان، ادراک حمایت سازمانی، ادراک بی عدالتی، ناکامی، شخصیت
|
  • Adel Azar *, Kasra Dolatkhahi, Gholamreza Goodarzi Pages 15-33
    Performance-based budgeting is a combination plan of performance and annual budgeting presenting the relationship between credit level of program and expected results. In recent years, there have been high tendencies for organizational use of Performance-based budgeting. This has led researchers to consider the details of the budgeting method more carefully. Since large scale national projects have special positions in national development plans, project-based organizations as the responsible body for the projects, play a significant role in defining and controlling the project budget. In this study, with respect to the importance of budgeting in projectbased organizations, conceptual model of Performance-based budgeting was reviewed on the basis of main indicators under study and suitable conceptual model for determination and establishment of the subsystems. Because of the importance of risk management in budgeting as an essential subsystem, this process area was defined and its relationship to other process areas of conceptual model was assessed. In this study, in order to determine the weight coefficient of expert's opinions, Shannon entropy was employed and for assessing the relevance of the risk management process scopes', TOPSIS and PROMETHEE methods were used. Finally, by comparing the two methods, the conceptual model appropriate to the project-based organizations was defined and presented.
    Keywords: Performance-Based Budgeting, Project-Based Organization, Conceptual Model, Risk Management, Multiple Decisions Making
  • Ali Divandari, Seyed Reza Seyed Javadin, Seyed Hamid Khodadad Hosseini, Mehrdad Estiri * Pages 35-57
    This paper is conducted with the aim of studding the relationship between High performance Working Systems (HPWS) and Marketing orientation in Iran banking industry. In this study to explore the effects of HRM practices on marketing orientation, AMO approach consists of HRM practices in three categories: Ability, Motivation and Opportunity to participate, has been used. Marketing Orientation also includes a three dimensional model, intelligent behavior, strategic response and coordinated units. The data used in this research was obtained via a survey conducted among selected bank employees in Bank e Mellat. In total, 400 questionnaires were distributed and 312 were completed and returned. Collected data was analysed using Structural Equation Modelling (SEM). Findings showed that there is a significant relationship between HPWS and Marketing orientation; also, there is a significant positive relationship between HPWS and HR outcomes, and a significant positive relationship between HR outcomes and Marketing orientation.
    Keywords: HR Practices, HPWS, HR Outcomes, Marketing Orientation, Mellat Bank
  • Hosein Rahmanseresht, Zohreh Mousavi Kashi * Pages 59-76
    Considering the positive consequences of of effectiveness for the public sector, the need for a system to measure the effectiveness of Iranian government agencies performances is undeniable. Governmental organizations providing so many groups of citizens with a variety of services must respond different expectations and demands. However, the clients’ diversity of satisfaction modes make the measure of effectiveness very difficult. This aims at delinating a model for assessing the effectiveness of public services. The measurement of effectiveness here focuses on four dimentions; service delivery to the clients, clients or citizens’ satisfaction, improvement of societys conditions and undesired outcomes of service delivery. Delphi is used to identify effectiveness indicators to select experts, snow ball sampling was applied. AHP method was conducted to determine the most important factors as well as the priority of each indicators. Finally, the model is developed and the effectiveness of government agencies has been investigated for the validation of the model. It is found that this can be an effective model for measuring public hospitals. Moreover, priority and importance of each of the four dimensions of effectiveness in some public hospitals in an Iranian province is determined. Since, this is the first integrated model, this can been seen as a contibution of the area of public administration.
    Keywords: Effectiveness in the Public Service, Citizen's Satisfaction, Delphi Method, AHP
  • Siamak Noori, Ali Bonyadi Naeni *, Reza Momeni Pages 77-102
    Now a days with increasing the competition emong companies, the importance of hiring executive managers with the competencies that lead to the creative behavior is very important in gainig competitive advantage.
    This study is a descriptive survey research; at the beginning with an overview on litrature, the competencies have been specified, and after designing the pimary model, this model validized based on the content analysis and interviews with experts. Based on the results the competencies that lead to the creative behavior are classified into 66 sub-index and 6 main-index including: Knowledge, Critical and Interactive, Creativity and Innovation, Social, Risky Behavior, and Personal. There is also a significant positive relationship among research variables.
    Prioritizing the core competencies of creative behavior based on Friedman test are: Personal, Social, Creativity and Innovation, Risky Behavior, Knowledge, Critical and Interactive.
    Keywords: Competencies, Creative behavior, Executive Manager
  • Zahra Zahiri *, Jalal Karimikhah, Sayed Habiballah Mirghaforii Pages 103-124
    The main goal of this research is discovering and identifying the main strategies of knowledge management and also relating indexes of each strategy in Islamic republic of Iran Broadcasting (IRIB). The society of this research contains managers, assistants and experts of Broadcasting. In this research, the main strategies of Broadcasting organization are extract and combine with knowledge strategies of the organization (the strategy of coding and personalizing of knowledge) based on the experts’ views to. We create the first house of quality. Using the first house’s results, the second quality house investigates the relation between knowledge strategies and technical solutions for obtaining these strategies and classifing these solutions. The findings of the research show that the development and improvement strategy of technical equipments is the main strategy of the organization. In the classifing the knowledge strategies of organization, we observed that coding strategy obtained the first place and personalizing strategy obtained the second place. This solution that the high ranking administrative managers should support the knowledge activities obtained the first place among the knowledge solutions.
    Keywords: Knowledge Management Strategie, Quality Function Deployment, House of Quality, Fuzzy Logic, Broadcasting Organization
  • Abbas Ali Rastgar, Mohammad Ali Siahsarani Kojuri * Pages 125-149
    The objective of this research is to determine the relation between the perceptional unfairness, Organizational commitment, and job exhaustion. The method used in this article is descriptive-analytical; it is of a correlative type, and it is based on the structural equation modeling. The sample of this research, which was enumerated through sampling, was 127 employees of the Natural Resources and Watershed Organization of Mazandaran. In order to measure the validity of the questionnaire of the research the first- and second –order confirmatory factor analysis was used. In addition, to measure the reliability of the research Krunbakh Alpha was used; the reliability of the perceptional unfairness, organizational commitment, and job exhaustion were 0.904, 0.781, and 0.908 in sequence. The hypotheses of the research were surveyed by path analysis. According to the results, perceptional unfairness has a direct, positive, and significant effect on employees’ job exhaustion. On the other hand, organizational commitment can decrease the job exhaustion among the employees.
    Keywords: Perceptional Unfairness, Organizational Commitment, Job Exhaustion, Structural Equation Modeling
  • Mostafa Hadavinejad *, Leila Darzi Pages 151-173
    This study is aimed to design a model including personality traits variables (consistency and conscientiousness), injustice perception, perception of organizational support and frustration to explain deviant behaviors in Behshahr public organizations. In order to carry out this thesis, at the first phase, some questionnaires were randomly distributed among 269 employees of mentioned organizations after testing the validity and reliability of measures. For the primary investigation of the measure`s validity exploratory factor analysis was deployed and Harman Single-Factor Test was performed to avoid from the threat of the common method variance. In order to test hypothesis, first of all, measurement models were estimated and tested. Then, the data were fitted to structural equation. Based on results, with a 99% confidence organizational support perception has a negative impact on the perception of the injustice, and it negatively produces a sense of frustration which has a significant positive effect on the deviant behaviors in organizations. Moreover, it has been concluded that the consistency and conscientiousness, as two personality traits, have significant negative effect on the behavior. The results obtained have not supported the effect of such personality traits on the perceptions of organizational support and injustice perception.
    Keywords: Deviant Behaviors in Organization, Organizational Support Perception, Injustice Perception, Frustration, Personality